Well-kept. Portrait of beautiful young woman on white studio background. Concept of cosmetics, makeup, natural and eco treatment, skin care. Shiny and healthy look, fashion, healthcare. Copyspace.

Miként befolyásolja az étkezés bőrünk állapotát?

Azt már régóta tudjuk, hogy a bevitt tápláléknak óriási szerepe van egészségi állapotunk fenntartásában. Az élelem milyensége, minősége és mennyisége kívül-belül hatással van testünkre, így hasznos tudnunk, hogy melyek vannak rá jótékony hatással, és mely élelmiszerek hosszú távú fogyasztása okozhat problémákat.

Ha a táplálkozás valahol megmutatkozik, az a bőrünk. Attól függően, hogy milyen táplálékot fogyasztunk, arcbőrünk lehet ragyogó és egészségtől kicsattanó, vagy fakó és idő előtt ráncosodó.

De lássuk is, milyen élelmiszer tesz jót a bőrünknek!

Friss gyümölcsök és zöldségek

A nyers gyümölcsök, zöldségek bőrünk legerősebb szövetségesei! C-vitamin-tartalmuknak köszönhetően segítenek a bőr kollagén rostjainak formálásában, ugyanakkor a legjobb antioxidánsok, hiszen védik bőrünket a légszennyeződéstől és a káros UV sugárzástól. Minél színesebb egy zöldség, annál több csodát művel a bőrünkkel! Ezért minden nap legyen a tányérunkon sötétzöld, piros, narancssárga és sárga színű zöldség nyersen, párolva, vagy grillezve.

Halak

Magas Omega-3 zsírsav tartalmuknak köszönhetően a halak kiváló táplálékforrások, javítják a száraz, hámló bőr állapotát, valamint csökkentik a fényérzékenységet.

Diófélék és egyéb magvak

Mind a dió, mind a magvak jó E-vitamin-források, amely vitamin antioxidáns tulajdonságai révén képes megakadályozni a szabad gyökök kialakulásáért felelős oxidációs folyamatokat. Ezzel pedig a bőr öregedését lassítja. A diófélék és magvak nyomelemeket, szelént, cinket és rezet is tartalmaznak, amelyek védik a sejteket és elősegítik a bőr egészséges szerkezetét.

Az alábbi élelmiszereket korlátozottan, vagy ha egyéb, a következő táplálékokkal összefüggő egészségügyi problémánk is van, akkor egyáltalán ne fogyasszuk:

Vörös húsok

Ha fehérjebevitelünket nem elsősorbanbelőlük nyerjük, akkor nincs gond az alkalmankénti, minőségi vörös húsok (leginkább marha) fogyasztásával. Igyekezzünk mégis inkább a soványabb fehérjeforrásokat (csirke, pulyka) fogyasztani, amelyeknek alacsonyabb a telített zsírtartalmuk, ami azt jelenti, hogy a vörös húsokkal ellentétben kevésbé okoznak gyulladást.

Vörösbor

Korlátozott fogyasztását orvosok is ajánlják a benne levő resveratrol nevű, bőrvédő polifenol miatt. Itt is azonban a korlátozott fogyasztáson van a lényeg, hiszen nem tekinthetünk el az alkohol szervezetre és így a bőrre gyakorolt káros hatásaitól. Utóbbiak között említhető a kiszáradás és az erek kitágulása.

Glutén

A glutént pár éve nagyon rossz fényben tüntetik fel, pedig sok szakember hangoztatja, hogy csak indokolt esetben iktassuk ki a táplálkozásunkból. A szárnyra kapott közhiedelemmel ellentétben, miszerint a gluténmentes termékek egészségesebbek, rengeteg gluténmentes étel feldolgozott és tápanyagban szegény.

Az viszont igaz, hogy a glutén leggyakrabban a szénhidrátokban található meg, és a szénhidrátban gazdag étrend növeli a ráncok kialakulásának esélyét.

Cukor

Ha egy fő bőrkárosító élelmiszert említhetnénk csak ki, akkor minden bizonnyal a cukor lenne az! Amennyiben sok cukrozott ételt fogyasztunk, az nemcsak, hogy rugalmatlanná, megereszkedetté teszi a bőrünket, de elősegíti a korai öregedést is. Ennek oka a glikációnak nevezett folyamat, amikor is a cukrok a bőr kollagénjéhez és rugalmas fehérjéihez kötődnek, aminek az lesz az eredménye, hogy a kötőszövet megmerevedik, bőrünk kiszárad és élettelenné válik.

Tej

Mind a mai napig a tejet tekintik a fő kalciumforrásnak, pedig számos növényi élelmiszerben többszörös értékben is megtaláljuk a kalciumot. Azonban ha olajos, pattanásos bőrrel küzdünk, fontoljuk meg a tejtermékek fogyasztását.

Sokat hallani az ipari állattartás, az antibiotikumokkal és növekedési hormonokkal kezelt állatok húsának, tejének egészségre káros hatásairól.

A kulcs a megbízható forrásból származó, ellenőrzött tejtermékek választása, vagy a növényi tejtermékek kipróbálása. Ami pedig a kalciumbevitelt illeti, ne feledjük, hogy ott van a spenót, a kelkáposzta, a babfélék, amelyekben igen nagy mennyiségben találunk kalciumot.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *